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PURPOSE: 

This bulletin provides clarification of requirements relating to child support activities in 
the children and youth program based on recent updates in the Child Welfare Policy 
Manual (CWPM), section 8.4C Title IV-E, General Title IV-E Requirements, Child 
support, issued by the Children’s Bureau of the Administration for Children and Families 
(ACF). 

An update to the CWPM on June 8, 2022, and a joint letter from the ACF and the Office 
of Child Support Enforcement (OCSE) released on July 29, 2022, revised practices in 
the Social Security Act (the Act) relating to a Title IV-E agency securing an assignment 
of the rights to child support for children receiving Title IV-E foster care maintenance 
payments. ACF has clarified “where appropriate” in Section 471(a)(17) of the Act, so 
that the default position in these determinations can be for the Title IV-E agency not to 
secure an assignment of these rights. The update focused on removing Question 2 and 
adding Question 5 in Section 8.4C Title IV-E Requirements, Child support, of the 
CWPM. 
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This bulletin replaces and rescinds OCYF Bulletin #3170-92-03 regarding Coordination 
of Child Support Collections Between County Children and Youth Agencies and County 
Domestic Relations Sections. Additionally, this bulletin incorporates and replaces OCYF 
Policy Clarification #3170-21-02 regarding the collection of child support payments once 
a permanent legal custodianship has been established. 
 
 
BACKGROUND: 
 
There are noted differences between the general requirements that county agencies 
seek child support for all children in out-of-home placement and the requirement that 
such children who are Title IV-E eligible be referred to the Domestic Relations Section 
(DRS) for assignment of support benefits. 
 
The first difference is that children in placement must be specifically identified by their 
Title IV-E eligibility in the referral to the DRS. Such identification must include the child’s 
master client index (MCI) number which was issued for the child as a result of the Title 
IV-E eligibility determination. This number is necessary to meet state and federal 
accounting and reporting requirements. The child’s Title IV-E eligibility status and MCI 
number may not be known at the time of placement and initial referral to the DRS but 
must be provided when known. 
 
The second difference is that counties are required to refer cases to the DRS, where 
appropriate, of children who have been placed in foster care or a residential childcare 
facility and for whom a duty of support may be owed to conduct an assessment of child 
support benefits. Recent guidance from ACF communicates that only cases that have 
been thoroughly reviewed to ensure the assessment will not disrupt the reunification 
process should be referred to the DRS to continue their current practice of processing 
appropriate cases. This applies to the placement of alleged or adjudicated dependent 
and delinquent children, whether the placement is via voluntary agreement or court 
order. 
 
In the appropriate cases, referrals to the DRS must be made at the time of placement 
and Title IV-E eligibility status provided when known. Revenues generated from child 
support payments must be treated as program income by counties when claiming state 
and federal reimbursement for program costs. 
 
The legal basis for these requirements is as follows: 
 
• Public Welfare Code (62 P. S. §704.2(a)); 
• Children and Youth Regulations (55 Pa. Code §3170.31); 
• Child Welfare Policy Manual Section 8.4C Title IV-E, General Title IV-E 

Requirements, Child support; and 
• Social Security Act (42 U.S.C. §671(a)(17)). 
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DISCUSSION: 
 
Parent(s) are typically required to engage in a variety of efforts and services to be 
successfully reunited with their child. This may include family visitation time, therapy, 
parenting courses, and/or treatment for a substance use disorder. It’s likely that 
reducing the income of the child’s parent(s), by entering an order of support assigned to 
the agency, could reduce the income available to fund these efforts and impede their 
ability to engage in reunification efforts, potentially extending the time the child spends 
in foster care.  
 
According to research provided by ACF, securing an assignment of the rights to child 
support is generally deemed not to be cost effective as analyses have shown that very 
low levels of collections are obtained, particularly in comparison to the costs for 
administering child support for children in Title IV-E foster care. (See References.) 
Given this, previous policy directing Title IV-E agencies to determine “where 
appropriate” on a case-by-case basis is withdrawn. 
 
Consequently, while each county agency may determine what constitutes “where 
appropriate,” agencies should consider across-the-board policies. These policies may 
reflect that an assignment of the rights to child support for children in Title IV-E foster 
care is not required except in rare instances where: 

 
• There will be positive or no adverse effects on the child, 
• The assignment will not go against the best interests of the child, and 
• The assignment will not disrupt the reunification process of the child’s 

permanency plan. 
 
Where a child support referral has been made for any child in placement, counties shall 
develop a procedure to incorporate a reassessment on whether the pursual of child 
support should continue during their periodic review of the child’s permanency plan. 
During these reviews, the county agency may choose to continue or terminate the child 
support assignment. 
 

 
Child Support Determinations for Title IV-E Eligible Children  
 
Children receiving Title IV-E foster care maintenance payments have been removed 
from households where the family would have qualified for Aid to Families for 
Dependent Children (AFDC) under a state’s income eligibility limits using the Income 
Calculation Worksheet (See Attachment I). This means that parent(s) of these children 
are likely to be living in poverty. It is almost never the case that securing an assignment 
of the rights to child support is in the best interests of a child when the removal 
household’s income meets the state’s AFDC income eligibility limits. 
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Child Support Determinations for Non-Title IV-E Eligible Children 
 
While Title IV-E policies may apply to a large population of children in care, there may 
be cases where the family does not meet the specified income level, or other 
requirements needed to be eligible for federal assistance. For non-Title IV-E eligible 
cases, the county agency should continue to consider best practices that align with 
reunification efforts and are in the best interest of the child. 
 
For example, counties might consider policies reflecting that securing an assignment of 
the rights to child support is not appropriate unless the parent(s)’ income is above a 
specified income level. Further, as noted in the Discussion section above, financial 
eligibility may not be the only consideration in determining if it is appropriate to pursue 
child support. 
 
 
County Protocols 
 
The Department requests that counties update their working protocol between the 
county agency and their respective DRSs (see OCYF #3170-92-03). The county agency 
should work with their local DRS to establish protocols regarding the collection of child 
support, specifically regarding the development of parameters for initiating a referral to 
DRS (see Attachment II). The format and content of the protocol shall be determined by 
the county, in writing, and include the following: 

 
1. Procedures for referral and feedback; 
2. Procedures for informing the DRS of whether or not the child is Title IV-E 

eligible; 
3. For Title IV-E eligible children: 

a. A procedure for documenting Title IV-E eligibility for the DRS including a 
copy of Form CY-61 completed by the county assistance office for each 
child; and 

b. A procedure for informing the DRS of the child’s MCI number issued for 
the child as a result of the Title IV-E eligibility determination. 

 
NOTE: This is the MCI number issued for the child after placement. 
 

4. Where a child support referral has been made, a procedure to incorporate a 
reassessment on whether the pursual of child support should continue during 
their periodic review of the child’s permanency plan. During these reviews, 
the county may choose to continue or terminate the child support assignment; 

5. Procedures to remit child support arrears assigned to the county. As the 
agency that has been assigned support rights, the county managing the case 
has the authority to determine they no longer want the DRS to pursue 
collection and they may remit the arrears; and, 

6. Procedures to close child support cases. 
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Send copies of completed protocols to the Office of Children, Youth and Families’ Fiscal 
Policy Unit Resource Account (RA-PWOCYFFiscalPolic@pa.gov) within six months 
from the issuance of this bulletin. Reviewed copies of county protocols will be sent out 
to the appropriate regional offices, and counties will receive further outreach if the 
Department has not received these protocols. 
 
 
Other Information and Considerations 
 
In OCYF Policy Clarification 3170-21-02, the issue of whether or not both a permanent 
legal custodian and a county agency can collect child support payments for the same 
child/youth once Permanent Legal Custodianship (PLC) or Subsidized Permanent Legal 
Custodianship (SPLC) has been established and the parental rights have not been 
terminated was discussed. 
 
In situations where a child or youth under the care and responsibility of the county 
agency achieves permanency through a PLC or a SPLC, the county agency must close 
any open charging orders through DRS effective the date permanency is achieved; i.e., 
the ongoing collection of child support must cease. County agencies may continue to 
collect arrears that accrued prior to permanency being achieved. The county agency 
shall not reduce the SPLC subsidy, if applicable, by the amount of child support the 
permanent legal custodian receives without their concurrence. 
 
 
REFERENCES: 
 

The update to the CWPM referenced within this bulletin was based on case studies 
and extended research listed below. 
 
Orange County Department of Child Support Services. (Second Edition, July 2020). 
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(https://www.css.ocgov.com/sites/css/files/import/data/files/116568.pdf.) 
 
Skophammer, Trish. (2017). Child Support Collections to Offset Out of Home 
Placement Costs: A Study of Cost Effectiveness. Dissertation for the Graduate 
School of Hamline University. (https://digitalcommons.hamline.edu/hsb_all/16.) 
 
Washington Department of Social and Health Services, Economic Services 
Administration, Division of Child Support. (2019). Washington’s Cost Effectiveness 
for Foster Care Child Support Cases. 
(https://www.dshs.wa.gov/sites/default/files/ESA/dcs/documents/Cost%20Effectiven
ess%20-FC%20collections%20FINAL.pdf) 
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Assessment Tool for Child Support Referral 
 
 
The county agency should work with their local DRS to establish protocols regarding the 
collection of child support, specifically regarding the development of parameters for 
initiating a referral to the DRS. Each county agency may determine what constitutes as 
“where appropriate” for the referral of child support and these parameters shall be 
determined by the county, in writing. 
 
The following tool is a suggestion for what the parameters may contain and may be 
adjusted for county specifics. 
 
 
Q1. (Applies to fathers only.) Is paternity established? 
 No – STOP. Refer case to DRS. 
 Yes – continue to question 2. 
 
Q2. Is the parent receiving cash assistance (TANF) benefits? 
 No – continue to question 3. 
 Yes – STOP. Do NOT refer case to DRS. 
 
Q3. Is the parent’s income below the Self-Support Reserve (SSR)? (The intent of the 

rules relating to low-income cases is to ensure that the parent is left with sufficient 
income to meet basic personal needs. Currently the minimum amount of income, or 
SSR, is $1063 per month. The SSR could change every four years when child 
support guidelines are reviewed and updated.) 

 No – continue to question 4. 
 Yes – STOP. Do NOT refer case to DRS. 
 
Q4. Is the parent unable to work? 
 No – STOP. Refer case to DRS. 
 Yes – STOP. Do NOT refer case to DRS. 


